pátek 29. ledna 2010

Dysplazie kyčelního koloubu u psů


Dysplazie kyčeního kolubu u psů je nejčastějším důvodem vzniku artritídy neboli zánětu kloubů u psů.

Máte doma štěně většího nebo obřího plemene ve věku 3 -12 měsíců, které začalo náhle kulhat, poposedávat při vycházce, má problém vyskočit do auta nebo vyjít do schodů? Pak by se u vašeho psa mohlo jednat o dysplazii kyčelního kloubu.

Dysplazií kyčelního kloubu jsou ohrožena prakticky všechna velká a obří plemena psů.

Mezi nejrizikovější plemena patří:

Zlatí, labradorští i ostatní retrívři, německý ovčák, rotvajler, bullmastif, dogovitá/molosoidní plemena, bernský salašnický pes, boxer, bernardýn, novofundlandský pes, hovawart, leonberger, irský setr a mnohá další.

Případný rozvoj dysplazie kyčelních kloubů u psů není dán pouze genetickou výbavou jedince, ale projev onemocnění je v různé míře vázán i na vlivy zevního prostředí /zejména úroveň výživy, stupeň zatížení a rychlost růstu/, které přispívají k optimálnímu vývoji kostry a k možnému zmírnění projevů dysplazie u predisponovaných jedinců.


Existují dvě typické skupiny psů u kterých se onemocnění projevuje:

1. Mladí psi od 3 do 12 měsíců

Psi projevují neochotu k pohybu, opatrné vstávání ze sedu, posedávání při vycházce, kulhání, neochotu chodit do schodů, vyskočit do výšky, například do auta. Změny se často objevují náhle. Někdy může majitel slyšet při chůzi klapavý zvuk, nebo vidí abnormální natáčení pánve při chůzi.

2. Starší psi

Psi začínají postupně kulhat z důvodu pokročilejší artrózy. U nich se onemocnění projevuje kromě již výše uvedených přáznaků fenoménem tzv. rozehřátí, tj zlepšení po krátkém rozhýbaní kloubů a opětovným zhoršením po delší zátěži. Onemocnění má u této skupiny často velmi pozvolný nástup.



Zdroj:
Když onemocní váš pes
Potřeby pro zvířata

Související články:

Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující?
Bolesti kloubů u psa - Artróza, Artritida
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa?
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Kloubní problémy u psa. Proč je prevence důležitá a kterou kloubní výživu vybrat 
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo

Žádné komentáře:

Okomentovat