čtvrtek 25. února 2010

Akutní a chronické záněty kloubů a šlach u koní


K akutním a chronickým zánětům kloubů a šlach u koní dochází v důsledku nepřiměřené zátěže, nevhodného tréninku či poranění. Kloubní onemocnění koní mohou taktéž úzce souviset s postojem končetin, podkováním, výživou a způsobem využití koní.

Pokud vás toto téma zajímá, pak si přečtěte článek jejímž autorkou je Ing. Zita Matoušová.

Klouby koní, jejich poškození a regenerace

Onemocnění pohybového ústrojí koní přímo ovlivňují jejich sportovní využití i výkonnost a jsou pravděpodobně nejčastější příčinou ukončení kariéry mnoha sportovních koní.

U zdravých jedinců je povrch kloubní jamky a kloubní hlavice pokryt vrstvou hyalinní kloubní chrupavky, která má za úkol nejen chránit kloubní plochy proti mechanickému tření při ohýbání kloubů, ale i proti nárazům při pohybu jedince. Kloubní chrupavka je tvořena buňkami tzv.chondrocyty, jež jsou obklopeny mezibuněčnou (extracelulární) hmotou obsahující vodu, kolagen a proteoglykany (složené cukry vázané na bílkoviny). Kloubní pouzdro je vyplněno synoviální tekutinou, která má za úkol mazání kloubu a tím minimalizaci tření. Synoviální tekutina navíc vyživuje chrupavku a odvádí odpadní látky, protože chrupavka je bezcévní podpůrná pojivová tkáň a nemá vlastní krevní zásobování. To je též příčina, proč se poškozená chrupavka velmi špatně hojí.

Bez ohledu na příčinu kloubního onemocnění dochází k problémům při zmenšení množství synoviální tekutiny v kloubu, což způsobuje jeho nedostatečné promazávání a tím narušování chrupavky. Při jejím rozsáhlém poškození pak dochází k velmi bolestivému přímému tření kostí v kloubu a k degenerativním změnám na kloubu.

Lze těmto onemocněním předcházet nebo alespoň v případě výskytu zmírnit jejich negativní následky?

Pro odstranění či zmírnění zánětu se podávají nesteroidní antiflogistika (antiflogistikum = protizánětlivě působící látka), která mají zároveň i analgetický (protibolestivý účinek). Ve výjimečných případech se volí podávání steroidních antiflogistik (kortikosteroidů). V obou případech se vyskytují nežádoucí vedlejší účinky, kortikosteroidy mají dokonce negativní vliv na kloubní chrupavku.

V posledních letech se jak v humánní tak ve veterinární medicíně prosazuje podávání tzv. chondroprotektivních (chrupavku chránících) preparátů; dnes přesněji označovaných jako SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Drugs in Osteoarthrosis).

Mezi tyto látky lze řadit např. kyselinu hyaluronovou, kolagenní hydrolyzát, glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM methylsulfonylmethan aj.

Při používání těchto látek dochází k potlačení či zastavení dalšího rozvoje degenerativních změn a k regeneraci kloubní chrupavky.


V současné době je na český trh uváděn nový chondroprotektivní přípravek ALAVIS DUAL. Jedná se o intenzívní kloubní výživu pro koně a pony obsahující glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, která zajišťuje ochranu a regeneraci kloubů.

Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát jsou v těle využívány pro tvorbu proteoglykanů. Proteoglykany se nachází téměř ve všech tělních tkáních, zejména však (jak bylo již dříve řečeno) v mezibuněčné hmotě chrupavky. Proteoglykany jsou bílkoviny obsahující velmi pevně (kovalentně) vázanou cukernou složku (glykosaminglykany - GAG). GAG jsou schopné vázat velké množství vody a působí jako výplně nebo mazivo pro pojivové tkáně. Když dojde k poškození chrupavky, poklesne množství GAG. Tím se sníží obsah vody v chrupavce, což je příčinou dalšího mechanického poškozování kloubu.

Glukosamin sulfát je nízkomolekulární látka, po orálním podání se snadno vstřebává a vestavuje do poškozené kloubní chrupavky. Glukosamin sulfát vykazuje vlastní protizánětlivé účinky, stimuluje in vitro syntézu proteoglykanů a má důležitou roli v metabolismu kloubní chrupavky a synoviální tekutiny (inhibuje enzymy podílející se na biodegradaci chrupavky).

Chondroitin sulfát je makromolekulární látka. Vzhledem k větší velikosti molekuly je resorpce a dostupnost pro organismus nižší, vstřebané molekuly jsou však vysoce chondroprotropní a ukládají se v kloubní chrupavce. Kromě účasti na tvorbě proteoglykanů chondroitin sulfát též inhibuje kolagenolytickou aktivitu.

Připravila: Ing. Zita Matoušová

Mohlo by vás také zajímat:

Hyalutidin EC Aktiv - kloubni vyziva pro koně s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové

středa 24. února 2010

Arden Grange - krmivo pro udržení výstavní kondice.


Arden Grange - krmivo Ocean White Fish and Potato (mořská ryba a brambory) je kvalitní krmivo kde jediným zdrojem bílkovin je mořská treska lovená ve studených mořích etickým způsobem.

Proč je Arden Grange - ideální krmivo pro udržení dlouhodobé výstavní kondice

Vysoký obsah masa

Obsah sušeného masa je 26% - tzn. na každých 100 gramů granulí bylo použito 130 gramů čerstvého masa z tresky (obvyklé množství čerstvého masa použitého k výrobě superprémiových granulí známých značek obdobné cenové hladiny je 15-20 gramů).

Hypoalergenní

Neobsahuje žádné obiloviny – jediným zdrojem škrobů jsou brambory hodnocené v poslední době jako nejlepší zdroj sacharidů pro výživu psů.

Tato kombinace hypoalergenních a nejlépe stravitelných surovin spolu s absencí nejčastějších potravních alergenů (hovězí, sója, mléčné produkty) předurčuje recepturu i pro výživu jedinců s výraznou potravní přecitlivělostí a sklonem k zánětům

Vhodné jako dieta i u probíhajících zánětů zažívacího traktu

Nízký obsah škrobů spolu s vysokou a snadnou stravitelností, dostatečná kalorická nálož činí tuto recepturu velmi vhodnou pro psy, které je třeba udržet po delší dobu ve špičkové výstavní kondici.

Vysoký obsah omega-3 a omega- 6 kyselin z masa mořských ryb (celkem 6,16%) zaručuje perfektní kondici kůže a srsti, vysoký lesk, přispívá ke zklidnění svědivých stavů u zánětů kůže.

Nenasycené mastné kyseliny EPA & DHA z rybího tuku podporují činnost srdce, udržují zdravé cévy.

Vysoká hladina glukosaminu, chondroitinu a MSM přispívá k dobré kondici kloubů.

Buněčné antioxidanty, nukleotidy, vitamíny, minerály, stopové prvky včetně chelátových forem.

Brusinky, juka, prebiotická vláknina – fruktooligosacharidy, mannooligosacharidy.

Pro více informací o tomto velice chutném, hypoalergenním krmivu přejděte zde:

Arden Grange - hypoalergenní krmivo pro psa k udržení dlouhodobé výstavní kondice.

Související články:

Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Klinické diety - krmivo jako lék
Holistické krmivo pro psy Canine Caviar
First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Granule nebo doma připravovaná strava? Vše co by jste měli vědět o krmivu pro psa

Aptus Aptoflex - účinná prevence a pomoc při kloubních onemocněních


Aptus Aptoflex je jak účinnou prevencí pro psy a kočky s dispozicí ke kloubním onemocněním, tak i pomáhá zpomalit nebo zastavit již rozvinutá kloubní onemocnění.

Pro koho je Aptus Aptoflex určen?

Preventivní podávání: u velkých a těžkých plemen psů, u sportujících psů, při obezitě, u starších zvířat, u štěňat rychle rostoucích plemen psů – výživa, ochrana a regenerace chrupavek a vazů v kloubech, zlepšení pohyblivosti, prevence artritídy.

Terapeutické podávání: Po chirurgických ortopedických zákrocích, při dysplaziích kloubů, při osteoarthritidě, při bolestivosti pohybového systému – zrychlení a usnadnění hojení, snížení bolestivosti při pohybu, usnadnění pohyblivosti kloubů, zpomalení progrese artrózy.

Jaké účinné látky Aptus Aptoflex obsahuje?

1. Kyselina hyaluronová: hlavní součást kloubní synoviální tekutiny, zajišťuje měkkost, pružnost a vazkost chrupavek.

2. Kolagen: je zdrojem stavebních, ochranných a výživných aminokyselin kloubních chrupavek.

3. MSM: je přírodním zdrojem organické síry, působí zejména jako silný antioxidant.

4. Chondroitin sulfát: je základní strukturální složkou kloubní chrupavky a má protizánětlivé účinky.

5. Glukosamin sulfát: je zejména součástí kloubních vazů, je prevencí rozvoje osteoartritidy.

Výhody

Tekutá forma – lepší vstřebatelnost a využitelnost

Snadné dávkování – odpadá problém s dělením a podáváním tablet

Příznivý počet dávek – pro psi o hmotnosti do 35 kg je to 50 dávek , pro gigantická plemena je to 25 dávek onkologickým nemocem.



Aptus Apto-flex je kloubní výživa obsahující kombinaci tradičních chondroprotektivních látek, doplněná o vysoce účinnou kyselinu hyaluronovou.

Související články:

Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?

neděle 21. února 2010

Artroza kolene - možnosti léčby

V první řadě je třeba říci, že artroza kolene není není doposud vyléčitelná. V terapii jde především o to, aby se choroba dále nerozvíjela, a aby měl dotyčný možnost žít kvalitně a pokud možno bez omezení.

Lékařský výzkum kráčí dopředu mílovými kroky a pro řadu nemocí se neustále objevují stále nové a nové poznatky. Toto rovněž platí i pro artrózu kolene. Ale i přes enormní vědecká studia zůstává ještě otevřena řada základních otázek pro její vznik a vývoj. Teprve když budou nalezeny všechny odpovědi na tyto otázky, bude možné vyvinout takové způsoby ošetřování, které budou přímo nasazeny na příčiny artrózy a které umožní její léčbu.

Artroza kolene - možnosti léčby

Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?

1. Bez podávání léků

- Pohybová terapie - spočívá v posilování svalů. Součástí pohybové terapie je také plavání, jízda na kole, vycházky a léčebný tělocvik. Ten se zaměřuje na udržení rozsahu pohyblivosti kloubu, zvětšení svalové síly a celkové tělesné kondice.

- Terapie teplem - nejčastěji se využívají teplé koupele, parafinové zábaly, zábaly z lněného semínka nebo oleje, teplé koupele, bahenné zábaly a zábaly z rašeliny.

- Terapie chladem - spočívá v přikládání gelových sáčků uchovávaných v mrazícím boxu.

- Redukce nadměrné hmotnosti - tak aby klouby nebyly zatěžovány nadměrnými kilogramy.

- Strava bohatá na vitamíny C, E, D a látky s vysokým obsahem kolagenu.

2. Medikamentózní léčba

- Nesteroidní antirevmatika - mírní bolest a zánětlivé procesy

- Analgetika, opiáty

- Kortikosteroidy - hormonální přípravky, které se používají k mírnění zánětlivých projevů a nejčastěji se pomocí injekce aplikují přímo do kloubní štěrbiny, laicky řečeno provede se „obstřik“

3. Látky modifikující strukturu chrupavky

- Protizánětlivý účinek vedoucí k zastavení zánětu a utlumení bolesti
- Kvalitativní doplnění kloubní tekutiny a posílení její funkčnosti
- Zastavení degradace kloubní chrupavky a její následná obnova

Výhody:

- Příjemná chuť a vysoká vstřebatelnost
- Výborná snášenlivost a šetrnost k trávicímu ústrojí
- Rychlá absorpce k depozitním místům v organismu
- Maximální komfort užívání – jediná denní dávka HCK
- Bezpečnost i při dlouhodobém užívání v průběhu několika měsíců
- Pro sportovce a lidi aktivně činné – efekt energetického doplňku
- Dlouhodobá působnost bez rizika z vedlejších účinků

Klikněte zde pro více informací jak snížit potíže a zabránit zhoršení artrozy kolene.

středa 17. února 2010

Když berete psa k veterináři - Rady, tipy. pomoc


Psa berete k veterináři, když je nemocný, zraněný nebo na vakcinaci. Cesta k veterináři může být pro některé psy stresující záležitostí. Dostane se do neznámého prostředí, kde je mnoho neznámých pachů, zvuků lidí a zvířat. Nemluvě o tom, že si tuto návštěvu může spojovat s negativní zkušeností z předešlé návštěvy.

Co můžete pro psa udělat,aby nebyl tak stresován?

- Vezměte psa před návštěvou veterináře na procházku

- Pokud mate malého psa vezměte ho do přenosné tašky nebo batohu pro psy (podle toho, na co je zvyklý). Váš pes bude chráněn před ostatními psy, zabráníte pokousání, poškrábání a váš pes se bude cítit bezpečně.

- V čekárně věnujte vašemu psovi pozornost, bude se tak cítit klidnější.

- Zeptejte se veterináře, zda můžete při vyšetření svého psa držet.

Potřeby pro psy

pondělí 15. února 2010

Je sůl pro psy nebezpečná?


Sůl je důležitou součástí psí diety a hraje významnou roli v jeho prospívání. Sůl (chlorid sodný) udržuje tělní tekutiny a je důležitá pro funkci některých orgánů a nervového systému.

Sůl může být přidávána do produktů k vylepšení chuti.

Na druhou stranu, přemíra soli může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku a má negativní vliv na činnost srdce. Většina psů s onemocněním ledvin má rovněž vysoký tlak.

Chutné krmivo zle vyrobit i bez přídavku většího množství soli. Kvalitní krmiva pro psy jsou striktně kontrolována a výrobci vědí, které a jaký poměr vitamínů, minerálů a jiných látek je potřeba pro psy v různých stádijích života do krmiva dodat.

Pak si můžete být jistí, že váš pes dostává to, co potřebuje, co mu chutná a to bez nadměrného přídavku soli.

Mohlo by vás zajímat:

Eklampsie - Příčina, příznaky, léčba, rizika, prevence

Inteligence psů - Záleží na inteligenci?
Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...
Jak a čím krmit psa. Granule versus doma připravovaná strava
Granule pro březí a kojící fenu
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika




Granulované krmivo pro psy
Konzervy pro psy
Těstoviny pro psy

sobota 13. února 2010

Čím krmit štěně Rhodéského ridgebacka


V posledních letech je velmi populárním plemenem Rhodéský ridgeback. Ne všichni noví majitelé si však umějí správně poradit s jejich výživou. Pokud vás tedy zajímá čím krmit štěně Rhodéského ridgebacka, tak aby se správně vyvíjel, přečtěte si tento článek.

Rhodéský ridgeback je silný, svalnatý a hbitý pes. Je velice aktivní, schopný ohromné výdrže a velké dávky rychlosti.

Zdravotní rizika spojena s nesprávnou výživou štěněte Rhodéského ridgebacka

Stejně jako většina psů velkých plemen tak i Rhodéský ridgeback má sklon k velmi rychlému růstu a s tím souvisejícími zdravotními riziky. Nadměrná hmotnost štěněte, získaná nevhodnou výživou, vede v období kolem 5. - 6. měsíce věku k nadměrné zátěži pohybového aparátu- především kostí, vazů a šlach.

Důsledkem tohoto stavu jsou prošláplé packy (tzv. medvědí tlapy), kulhání, vývoj dysplazie kyčelního kloubu a postojové abnormality. Na vývoj onemocnění mají vliv především genetika ( výběr zdravých rodičů ), prostředí a již výše zmiňovaná výživa.

Co by měla obsahovat výživa štěněte Rhodéského ridgebacka

Správné krmení štěněte by mělo mít vyvážený obsah živin, vitamínů a minerálů a dalších důležitých látek, které jsou důležité pro zdravý vývoj a růst štěněte velkého plemene. Kvalitní krmení má vliv na jeho zdravotní stav, aktivitu a kvalitu života vašeho psa po celý jeho život.

- Snížený obsah energie

Nadměrný přísun energie způsobuje příliš velkou rychlost růstu v poměru ke správnému vývoji kostry. Nadměrnému přísunu energie se lze vyvarovat správným dávkováním speciálního krmiva pro velká a obří plemena psů, které má sníženou koncentraci energie.

- Snížený obsah vápníku

Pro mladého psa velkého plemene není problémem nedostatek vápníku, ale jeho nadbytek. (v podobě doplňků s vápníkem nebo použitím nevhodného kompletního krmiva) S nadměrným množstvím si štěně nedokáže poradit. Následkem pak bývají výše zmíněná onemocnění skeletu.

- L-karnitin ( pomáhá budovat kvalitní svalstvo )

- Antioxidanty ( chrání imunitní systém )

Čím je tedy nejlepší krmit štěně Rhodéského ridgebacka?

Vynikající je krmivo Platinum. Od ostatních krmiv se liší technoligií výroby, při které si krmivo zachovává veškeré zdraví prospěšné látky. Je zpracováváno při nižších teplotách a ve vlastní šťávě bez přídavku vody. Obsahuje vysoký podíl masa. Je šťavnaté nikoli suché a velice chutné.
Vyzkoušejte Platinum Iberico nebo Platinum Lamb a Platinum Chicken.

Vynikajícím bezobilným krmivem vhodným pro psy všech věkových kategorií a všech plemen je Taste of the Wild

Související články:

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Klinické diety - krmivo jako lék
First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Granule nebo doma připravovaná strava? Vše co by jste měli vědět o krmivu pro psa
Alergie u psa - Nejčastější otázky a odpovědi
Proč se můj pes neustále škrábe přestože nemá blechy?
Může být pes alergický na granule?
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?


středa 10. února 2010

Kdy a jak přejít z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé psy


Kdy přejít z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé psy závisí na velikosti plemene. Štěňata menších plemen dosahují dospělosti již ve 12 měsících života. Štěňata velkých plemen dosahují dospělosti v 18-24 měsících života. V této době je vhodné přejít na krmivo pro dospělé psy.

Stejně tak jako se liší krmivo pro štěňata malých a velkých plemen i pro dospělého psa vybíráme krmivo dle velikosti plemene. Dále můžeme při výběru krmiva zohlednit jeho zdravotní problémy jako jsou alergie nebo pohybové problémy.

Jak přejít z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé psy

Postupně zvykejte psa na nové krmivo.

Den 1: Naplňte misku 75% krmiva pro štěňata a doplňte 25% krmiva pro dospělé psy

Den 2: Namíchejte směs v poměru 50/50

Den 3: Naplňte misku 25% krmiva pro štěňata a doplňte 75% krmiva pro dospělé psy

Den 4: Krmte 100% dávky krmiva pro dospělé psy



Související články:

V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Hypoalergenní granule pro psy malých plemen

Jak a čím krmit štěně zlatého retrívra




Na otázku čím krmit štěně zlatého retrívra bych odpověděla: Vyberte kteroukoli kvalitní značku krmiva pro štěňata velkých plemen.

Štěňata zlatého retrívra (štěňata velkých plemen) rostou rychleji než štěňata menších plemen. Štěně zlatého retrívra proto potřebuje krmivo, které mu nedovolí růst tak rychle a nezpůsobuje abnormální vývoj kostry. Proto byla vyvinuta krmiva pro štěňata velkých plemen.

1. Štěňata zlatého retrívra potřebují ve svém krmivu méně energie.

Štěňata velkých plemen tedy i zlatého retrívra mají pomalejší metabolizmus na kg tělesné hmotnosti než štěňata menších plemen.

2. Štěňata zlatého retrívra mohou mít užitek z menší hladiny vápníku.

Štěňata která konzumují mnoho kalorií a mnoho vápníku rostou moc rychle a mohou mít růstové problémy kostí a kloubů.

Cílem krmení vašeho štěněte bude přiměřený, zdravý růst. Proto je důležité vybrat si perfektně vyvážené krmivo se správným množstvím tuků, vápníku a fosforu, vyrobené speciálně pro štěňata velkých plemen.

Čím krmit štěně zlatého retrívra

Co by mělo obsahovat kvalitní krmivo pro štěně zlatého retrívra:


- Přizpůsobené hladiny vápníku a fosforu k podpoře zdravého vývoje kostry

- Snížená energie a tuk k udržení ideálního tempa růstu

- Na vitamíny bohaté rybí oleje k podpoře celkového zdraví

- Nezbytné vitamíny a minerály k podpoře imunitního systému

- Vysoce kvalitní živočišné proteiny k podpoře zdravého růstu svalů, nezbytných orgánů, srsti a kůže

- Zdroj vlákniny který pomůže chránit citlivý zažívací systém a tím zůstane více živin ve vašem štěněti

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 


Jak krmit štěně zlatého retrívra

- Od odstavu až do věku 4 měsíců byste měli krmit 2-3 dávky denně podle návodu na obalu.

- Po čtyřech měsících krmte 2x denně v pravidelných dávkách. Vždy je nutná dostupnost čerstvé, čisté vody.

Přechod na krmivo pro dospělé psy
Štěňata zlatého retrívra dosahují dospělosti v 18-24 měsících života. V této době je vhodné přejít na krmivo pro dospělé psy.

Z vlastní zkušenoti mohu doporučit značku Platinum.Je šťavnaté a obsahuje vysoký podíl masa. Další značkou je např. Arden Grange. Je vyvážené, chutné, obsahuje chondroprotektiva. Konkrétně Arden Grange Dog Puppy / Junior Large Breed
Další kvalitní značkou je First Mate Maintenance

Ještě něco málo o chondroprotektivních složkách v krmivech. Přestože jsou v krmivech pro velká plemena obsažena, štěňatům a mladým psům velkých plemen doporučuji podávat kloubní výživu zvlášť ve formě tablet, prášku nebo tekutiny. Ve složení nikdo neuvádí množství chondroprotektivních látek obsažených v krmivu a mnoho tam toho asi nebude. Doporučuji Hyalutidin DC nebo Alavis 5, Canina Canhydrox GAG či Aptus Aptoflex jako prevenci.

Související články:

Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?  
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit? Klinické diety - krmivo jako lék
First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Proč se můj pes neustále škrábe přestože nemá blechy?
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?

pondělí 8. února 2010

Jaké plemeno k dětem?


Máte doma malé děti a chcete si pořídit štěně. Pak určitě přemýšlíte a zjišťujete, které plemeno bude to nejlepší k dětem.

Samozřejmě jsou plemena méně či více vhodná pro rodiny s malými dětmi, ale daleko důležitější než rasa je jak se k pejskovi budete vy a hlavně vaše děti chovat.

Už to, že štěně příjde do rodiny kde jsou již děti je výhodou. Opačná situace, kdy máte doma pejska a pak si pořizujete děti s sebou nese určité riziko (žárlivost).

Pokud máte rodinný domek se zahradou, pak je ideálním plemenem např. boxer, zlatý retrívr nebo německý ovčák, z menších plemen kokrčpaněl. Pokud je to navíc váš první pes, pak všechna tato plemena jsou zároveň vhodná pro nováčky (kromě boxera a německého ovčáka). Vhodný je i Jack Russel teriér, pokud s dětmi žije od štěněcího věku. A mnoho dalších...

Více informací o jednotlivých plemenech najdete zde:

Boxer

Jack Russel teriér

Zlatý retrívr

Německý ovčák

Kokršpaněl

Čtěte:

Důležité faktory ovlivňující soužití psa s dětmi
Krmiva pro štěňata a kojící feny
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pozor na průjem u štěňat
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Línání u psa

středa 3. února 2010

Obtěžuje vás zápach z tlamy u psa?


Obtěžuje vás zápach z tlamy u psa? Zápach z tlamy je signálem dentálního onemocnění Může se jednat o zubní kaz, zubní plak nebo zubní kámen a nebo třeba zánět dásní.

Kromě pravidelného čištění zubů s použitím speciální zubní pasty pro psy (nikdy nepoužívejte pastu určenou pro lidi) existuje mnoho dentálních pochoutek pro psy, které účinně odstraňují zubní kámen,pomáhají udržet zdravé dánňě a odstraňují zápach z tlamy. Mohou být nutričně vyváženy, s obsahem vitaminů nebo minerálů. Tato dentální pochoutky jsou určeny pro všechna plemena a proto se vyrábějí v různých velikostech, tvarech a příchutích.

1. Pochoutky pro psy tvrdé

Jsou to například sušené svaly a šlach, přírodní kosti a klouby nebo kůže (proplétaná, stočená, nakrájená na kousky, plněná atd.), sušenky a křupky pro psy.

Tvrdá struktura pochoutek pomáhá odstraňovat zubní plak. Pravidelné žvýkaní zabraňuje usazování plaku a tím zabraňuje vzniku kazu nebo zubního kamene. Žvýkáním si pes procvičuje čelisti a posiluje zuby.

2. Měkké pochoutky pro psy

Ačkoli tyto pochoutky nenabízejí okamžitý efekt tak jako tvrdé pochoutky, mají účinek dlouhodobý. Měkké pochoutky bývají nutričně vyvážené a jsou obohaceny vitaminy a minerály, které prospívají zubům.


3. "Greenies"

Skvělé žvýkání pro psy - zábavné a hlavně účinně redukuje zubní plak a odstraňuje zubní kámen. Při vývoji byl dán zřetel na dentální strukturu různých plemen a jejich velikost a mechanizmus kousání. Jsou z 95,7% stravitelné.

Mají jemnější strukturu, což dovoluje proniknout k zubům. Bývají obohaceny o vitaminy a minerály a látky zabraňující zápach z tlamy.

Některé pochoutky tvrdé i měkké jsou obohaceny o ingredience odstraňující zápach z tlamy - skořice, máta, chlorofyl nebo semena petržele.


Související články:
Plaque Off Animal - Jak odstranit zubní plak a zubní kámen  
Víte jak čistit psovi zuby? - 4 základní kroky
Přípravky na odstranění zubního kamene u psa
Zubní plak a zubní kámen u psů a koček
Zápach z tlamy trápí 90% psů starších jednoho roku. Jak tomu předejít?