neděle 22. května 2011

Může dostat pes humanní léky?


"Máme pětiletou kavalírku. Bývá často zahleněná a máme pocit, že ji bolí v krku. Zkoušeli jsme různé sirupy, ale bez většího efektu.

Neexistují nějaké pastilky? Nebo není možné použít některý lidský lék, třeba stopangin? Fenka je hodná, nechala by si sprej vstříknout," ptala se čtenářka MF Dnes v rubrice Proti srsti.


Zdroj: Když se nastydne váš pes, nezkoušejte na něm svoje oblíbené léky

Určitě není rozumné "střílet naslepo". Lepší je zjistit skutečnou příčinu, proč u vaší fenky plemene kavalír King Charles španěl k zahlenění dochází.

"Ona to nemusí být nemoc odpovídající lidskému bolení v krku. Podobné potíže může vyvolat například anatomický problém typu delšího měkkého patra nebo odchylky ve stavbě dýchacích cest, může to souviset s oběhovým systémem psa, roli může hrát třeba i nadváha. Neuděláte chybu, když se poradíte s veterinářem," říká Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie.

"Obecně platí, že různé pastilky, které mají výborný efekt u lidí, u psů funkční nejsou. Pes nebude pastilku cucat, on ji s největší pravděpodobností spolkne a očekávaný účinek se pak nemůže dostavit," vysvětluje Tichá jako zkušená pejskařka.

Bez předchozí domluvy s veterinářem není vhodné používat ani různé spreje. Hrozí nebezpečí, že vyvolají opačný efekt, než si přejete. "Přece jen, lidské léky jsou postaveny tak, aby pomohly lidem. V případě zvířat je třeba, aby jejich použití a způsob dávkování určil ten, kdo ví, co si může dovolit a čemu se má vyhnout," konstatuje Tichá.

Pokud mohu doporučit jeden přípravek pro psy a kočky na posílení imunity, pak je to Plerasan. Jeho účinky jsou klinicky ověřené. Kromě toho, že posiluje imunitu, výrazně urychluje hojení ran a snižuje nebezpečí infekce po operacích. Plerasan V má podpůrný účinek při léčbě onkologických onemocnění.

Související články:

Epilepsie u psů a koček. Jak poznat kdy je potřeba přivolat veterináře  
Některá plemena mají predispozice k nádorům mléčné žlázy, zjistili čeští vědci
Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...
Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání
Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?
Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy
Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky
Zápach z tlamy u psa a kočky

pondělí 16. května 2011

Čeho se vyvarovat při krmení kočky


Omyl č. 1: Kočka potřebuje mléko

Nikoli, dospělá kočka nejenže mléko nepotřebuje, ale navíc ho její tělo nedokáže ani strávit a způsobuje jí to průjmy.

Omyl č. 2: Kočka potřebuje syrové maso

Pokud budete kočku krmit syrovým masem pravidelně, vystavujete ji nebezpečí, že může pozřít například bakterie salmonely nebo různé parazity. Tuto hrozbu lze alespoň částečně eliminovat tím, že maso necháte alespoň dva dny zmražené. "Mnohem horší je nadbytečný příjem fosforu, který kočkám způsobuje řídnutí kostí, zvyšuje riziko vzniku močových kamenů a onemocnění ledvin.

Omyl č. 3: Kočka může žrát kosti

Nemůže, protože ostré kosti snadno poraní tlusté střevo nebo mohou být příčinou jeho zánětů. Navíc kosti často způsobují zácpu.

Omyl č. 4: Kočka může být vegetariánka

Jak už bylo řečeno, kočky jsou masožravci a z masa získávají taurin, arachidonovou kyselinu a vitamíny A, D a B, které jejich tělo nedokáže samo vyrobit. Na rozdíl od kočky je pes buď nepotřebuje, nebo si je jeho tělo dokáže samo vyrobit. Proto pes může být krmen jako vegetarián, ale kočka nikdy.

Mezi chovateli koček existuje mnoho dalších mýtů. Celý článek si můžete přečíst zde:

Sedm omylů, kterými spolehlivě ublížíte své kočce



Mohlo by vás zajímat:

Proč kočky nechodí na svůj záchod - Jak postupovat při řešení tohoto problému
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba
Nejčastější parazité psů a koček

úterý 3. května 2011

Nežádoucí nakrytí feny - Je nutné co nejdříve vyhledat veterináře, aby jí dal injekci proti zabřeznutí?


Když dojde k nežádoucímu nakrytí feny, je nutné co nejdříve vyhledat veterináře, aby jí dal injekci proti zabřeznutí. Pravda nebo omyl?

Vzhledem k tomu, že se k časnému potratu používají látky s mnoha vedlejšími účinky (estrogeny), je tato metoda přerušení gravidity krajně nevhodná.

Dalším argumentem proti je i to, že zhruba polovina všech případů nežádoucích nakrytí vůbec nevede k zabřeznutí a ošetřovali bychom tedy i feny, které vůbec nejsou gravidní. Jestli bylo krytí plodné můžeme zjistit až po 4 týdnech ultrasonografickým vyšetřením. Pokud se gravidita potvrdí, lze ji ukončit tzv. pozdním potratem, který s sebou nepřináší rizika poškození zdraví feny.

Kastrace feny - Důvody, pozitivní zdravotní aspekty kastrace


Toto je pouze jeden z mnoha mýtů týkající se zdraví psů a koček. Pokud vás toto téma zaujalo, přečtěte si celý článek:

Omyly a mýty o zdraví psů a koček

1. "To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou"

Pan Komárek z filmu Na samotě u lesa neměl úplně pravdu. Drtivá většina případů zablešení psa je totiž způsobena blechou kočičí (Ctenocephalides felis), nikoliv blechou psí (Ctenocephalides canis), která je poměrně vzácná. K napadení člověka sice dochází, naštěstí ale tyto blechy preferují hlavně psy, kočky a člověku většinou nezpůsobují kromě svědivých pupenů na kůži větší problémy.
 


2. Kocour by se měl kastrovat až po prvním roce života, jinak to vede k potížím s močením.

Četné studie vyvracejí souvislost mezi ranou kastrací a nedokonalým vývojem močových cest. Například v USA se kocouři běžně kastrují v několika málo měsících života a nebyla u nich přitom zaznamenána vyšší incidence onemocnění dolních cest močových (FeLUTD). Naopak jasná souvislost je prokázána mezi FeLUTD a obezitou. Pokud je Váš kocour (kastrovaný i nekastrovaný) obézní, bude mít riziko FeLUTD vyšší než štíhlý a aktivní kocour vykastrovaný např. „již“ v půl roce života.

Močové kameny u psa a kočky - Sanicell pomáhá zabránit vzniku močových kamenů
Onemocnění dolních cest močových u koček



3. Hormonální antikoncepce pro feny a kočky je bezpečná a nemá nežádoucí účinky.

Vedlejší efekty antikoncepčních hormonálních přípravků jsou již tak dobře známé, že je s podivem, kolik fen a koček tuto nevhodnou kúru ještě v dnešní době podstupuje. Nejčastějšími problémy po opakovaných aplikacích jsou záněty dělohy, nádory mléčné žlázy, cukrovka.



4. Každá fena by měla mít aspoň jednou za život štěňata.

Mnoho chovatelů se domnívá, že když bude mít jejich fena jednou štěňata, tak se sníží riziko vzniku zánětu dělohy, nádorů mléčné žlázy, falešné březosti apod. Není tomu tak. Naopak nebývá vzácností, že první porod s sebou přináší zdravotní komplikace. Pokud netoužíte po štěňatech, je doporučitelné nechat fenu vykastrovat - to je jediná prevence zmíněných nemocí.



5. Když se pes vykusuje v okolí konečníku anebo jezdí zadkem po zemi, tak potřebuje odčervit.

Tyto příznaky jsou většinou způsobeny přeplněním análních váčků. Ty se za normálních okolností vyprazdňují samy mechanickým působením stolice, v případě zúžení jejich vývodů, zánětu nebo průjmů se mohou přeplnit a vést ke dráždění. Pak je vhodné nechat obsah váčků odborně evakuovat, případně dále ošetřit. Aby docházelo k podobnému dráždění okolí konečníku kvůli začervení nebývá obvyklé.


6. Pro správný vývoj štěněte je zapotřebí přidávat mu ke granulím vápník.

Vápník je opravdu pro štěně důležitým prvkem, nicméně granule pro štěňata v současné době obsahují vápníku dostatek, a tak je velmi rizikové další vápník do krmiva ještě přidávat. Nadbytek vápníku v potravě štěňat vede k některým onemocněním kloubů a kostí. Toto se jednoznačně potvrdilo již před několika desítkami let.

Vápník v potravě štěňat a jeho rizika


7. Syrové maso je to nejlepší pro mou kočku.

Při zkrmování syrového masa je potřeba počítat s rizikem parazitární a bakteriální kontaminace, což může vést k vážným zdravotním problémům. Při jednostranném krmení masem chybí kočce některé důležité vitamíny, aminokyseliny a minerály.



8. Se štěnětem se může chodit mezi jiné psy až po úplném dokončení vakcinace, do té doby musí štěně zůstat doma.

Primovakcinace se dokončuje obvykle kolem 13. týdne věku, kdy už je velmi důležitá tzv. socializační fáze vývoje štěněte téměř u konce. Budete-li se seznamováním štěněte s okolním světem zbytečně vyčkávat, může to vést v budoucnu k poruchám chování. Vzhledem k nedostatečné chráněnosti štěňat proti infekčním nemocem je samozřejmě vhodné vyhýbat se místům s velkou koncentrací neznámých psů, ale kontakt se zdravými psy (i dalšími zvířaty) je pro rozvoj osobnosti štěněte velmi důležitý. Ideální jsou pro tyto účely psí školky.


9. Vakcinovat kočku proti vzteklině je ze zákona povinné.

Pokud se nechystáte s kočkou cestovat do zahraničí, není Vaší povinností ji nechávat očkovat proti vzteklině. U koček, které žijí pouze v bytě, je naprostý nesmysl toto očkování provádět. Naopak venkovní kočky by (minimálně) proti vzteklině být vakcinovány měly.



10. Pro těhotnou ženu je kvůli toxoplazmóze rizikové mít doma kočku.
Nakažená kočka vylučuje vajíčka toxoplazem trusem asi 3 týdny, a to většinou jen při primoinfekci (nejčastěji mezi 3. a 8. měsícem života). K perorálnímu nakažení člověka nedochází většinou přímým kontaktem s kočkou, ale vajíčky kontaminujícími prostředí (neomytá zelenina) nebo pozřením nedostatečně tepelně opracovaného masa hospodářských zvířat s tkáňovými cystami (bifteky, ochutnávání připravovaných pokrmů). Přítomnost protilátek charakteristických pro chronickou toxoplazmózu představuje ochranu před nebezpečím obávané akutní infekce v prvním trimestru těhotenství. Při dodržování základních hygienických návyků je přímý přenos z kočky na těhotnou ženu nereálný.



11. Chovatel by měl vždy prodávat již vakcinovaná štěňata.

Věk štěněte, od kterého by se mělo začít s vakcinací, závisí na několika okolnostech. Pokud se jedná o chov s dobrými zoohygienickými podmínkami, matka je řádně očkována, štěně přijalo dostatek mleziva s protilátkami a nebude se pohybovat v infekčním prostředí, pak není vždy nutné očkovat ho již v 6. nebo 7. týdnu věku. Úplně postačí zahájit očkování po 8. nebo 9. týdnu, tzn. v době, kdy už je štěně většinou u nových majitelů. Nicméně do této doby by už mělo proběhnout alespoň jednou až dvakrát odčervení.

Více v článku: Proč chránit psa a kočku proti blechám a klíšťatům - rizika, nemoci, prevence, řešení.



12. Blechy mému zvířeti nijak neškodí, jen ať se klidně pasou dál.
Napadení blechami často vede k alergickým onemocněním, která se projevují úpornou svědivostí kůže. Navíc je zablešení spojeno s rizikem přenosu mnoha onemocnění - kočičí bartonelózy (nemoc z kočičího škrábnutí), hemoplasmózy a rickettsiózy, stafylokokových a salmonelových infekcí, tasemnice psí (Dipylidium caninum).



13. Když dojde k nežádoucímu nakrytí feny, je nutné co nejdříve vyhledat veterináře, aby jí dal injekci proti zabřeznutí.

Vzhledem k tomu, že se k časnému potratu používají látky s mnoha vedlejšími účinky (estrogeny), je tato metoda přerušení gravidity krajně nevhodná. Dalším argumentem proti je i to, že zhruba polovina všech případů nežádoucích nakrytí vůbec nevede k zabřeznutí a ošetřovali bychom tedy i feny, které vůbec nejsou gravidní. Jestli bylo krytí plodné můžeme zjistit až po 4 týdnech ultrasonografickým vyšetřením. Pokud se gravidita potvrdí, lze ji ukončit tzv. pozdním potratem, který s sebou nepřináší rizika poškození zdraví feny. Více se dočtete zde.



14. Než se vydám s kočkou k veterináři, zkusím ji nejdřív léčit sám, Paralen by přeci mohl zabrat.

Každému léčebnému postupu by měla předcházet alespoň základní diagnostika. Bez znalosti příčiny problému ho nelze ani adekvátně řešit. Laické podávání léků z domácí lékárničky bez jakéhokoliv vyšetření nebo aspoň konzultace s veterinářem s sebou přináší dvě důležitá úskalí. 1) Terapie "naslepo", bez znalosti diagnózy, se může minout účinkem a to vede k prodlevě v nasazení správného léčebného postupu, s čímž je pak spojena i horší prognóza uzdravení. 2) Některá léčiva běžně používaná u lidí mohou být při nevhodném podání psovi nebo kočce velmi nebezpečná. Jeden příklad z mnoha: Paralen je pro kočky značně toxický a jeho aplikace vede často k úhynu. Pokud už je humánní léčivo použitelné i u zvířat, musí jeho optimální dávku a frekvenci aplikací zvolit odborník, aby nedocházelo k předávkování nebo poddávkování.

13. Když dojde k nežádoucímu nakrytí feny, je nutné co nejdříve vyhledat veterináře, aby jí dal injekci proti zabřeznutí.

Vzhledem k tomu, že se k časnému potratu používají látky s mnoha vedlejšími účinky (estrogeny), je tato metoda přerušení gravidity krajně nevhodná. Dalším argumentem proti je i to, že zhruba polovina všech případů nežádoucích nakrytí vůbec nevede k zabřeznutí a ošetřovali bychom tedy i feny, které vůbec nejsou gravidní. Jestli bylo krytí plodné můžeme zjistit až po 4 týdnech ultrasonografickým vyšetřením. Pokud se gravidita potvrdí, lze ji ukončit tzv. pozdním potratem, který s sebou nepřináší rizika poškození zdraví feny.

15. Ránu je dobré nechat psa olizovat, líp se mu to zahojí, vždyť psí sliny jsou léčivé.

Sliny (a nejen psí) obsahují složky, které mají hojivé účinky. Problém je však v tom, že kromě těchto příznivě působících látek je v tlamě zvířat i obrovské množství nejrůznějších mikroorganismů, které hojení ran naopak velmi komplikují. Umožníte-li zvířeti si např. ránu po operaci olizovat, dojde k infekci rány a prodlouženému hojení, v horším případě k jejímu rozestoupení nebo průniku infekce do hlubších vrstev. Při léčbě ran je snahou eliminovat počet mikroorganismů na minimum - toho se olizováním zcela jistě nedocílí.

Zdroj: Omyly a mýty o zdraví psů a koček

Související články:

Falešná březost u fen - příčiny, příznaky, rizika, léčba