středa 18. dubna 2012

Jak a čím krmit štěně? Granule pro štěňata nebo doma připravovaná strava?


Jak a čím krmit štěně je tou nejzásadnější otázkou ještě předtím, než si štěně přinesete domů. Bývá zvykem, že nový majitel dostane domů spolu s pejskem také granule pro štěňata na které byl zvyklý. To neznamená, že u tohoto krmiva pro psy musíte zůstat a nemůžete se poohlédnou po něčem jiném.

Kvalita krmiva se odrazí na celkovém zdravotním stavu zvířete, jeho vitalitě, kvalitě srsti a kůže a celkové délce plnohodnotného života.

V zásadě máte jako chovatel 2 možnosti

1. Připravovat krmení pro štěně doma
2. Granule pro štěňata

1. Příprava krmení pro psa je zcela jistě náročnější než nákup granulí
- časová náročnost
- finanční náročnost
- vyžaduje dostatek informací

Pokud se rozhodnete pro přípravu krmení pro psa doma, pak je důležité, aby se strava podobala co nejvíce tomu, co by pes jedl v přírodě. Strava by měla být vyvážená a měla by obsahovat maso, kosti nebo kostní náhražky, zeleninu popřípadě další krmmné příměsi. V žádnem případě nestačí, když krmíte psa pouze masem.

1. Maso

Pes je masožravec a tudíž je maso nejdůležitější součástí jídelníčku. Maso obsahuje velké množství fosforu, ale velmi málo vápníku. Je velice důležité, aby byly oba tyto prvky v rovnováze, přesněji řečeno v poměru 1:1,2 (o něco víc vápníku než fosforu). Je tedy nutné dodávat vápník ještě jiným způsobem.


Může to být maso hovězí, skopové, koňské z divočiny nebo rybí. Maso je bohaté na bílkoviny a je velmi dobře stravitelné. Kuřecí maso obsahuje rovněž bílkoviny, ale obsahuje málo tuku.

Vnitřnosti (játra, srdce, ledviny, slezina, plíce, žaludek) obsahují vitamíny a stopové prvky a měly by tvořit asi kolem 5ti procent masitého podílu ve stravě.

2. Kosti

Kosti obsahují velké množství vápníku a minerální látky. Nejvhodnější jsou telecí nebo skopové syrové masité hrudní kosti.

3. Zelenina

Zelenina obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, umožňuje lepší trávení, čistí střeva a zabraňuje zácpě.

Vhodné jsou tyto druhy zeleniny: hlávkový salát, rukola,špenát, pampeliškové listy,mladé kopřivy, polníček, řeřicha, květák, celer, pórek. Velmi vhodná je mrkev. Obsahuje betakaroten a vláknunu.

4. Ovoce

Mezi jednotlivými krmeními můžete podávat ovoce


5. Tuky

Tky napomáhají absorbci v tucích rozpostných vitamínů, dodávají energii, mají pozitivní vliv na stav kůže a srsti. Dostatek tuků je obsaženo v mase. Do krmiva můžete přidávat např. bodlákový olej, lososový olej, pupálkový olej.

6. Mléčné výrobky

Kyselé nebo sražené mléko, jogurty nebo kefíry, tvaroh jsou lepší než mléko. Mléko může způsobovat průjmy. Někteří psi moho být na mléko alrgičtí.

7. Sacharidy

K doplnění denní dávky postačí např. plátek staršího chleba, tvaroh s ovesnými vločkami.

8. Doplňková krmiva

Občas je nutné doplnit domácí stravu skládající se z masa, kostí a zeleniny doplňkovými směsmi. Existují přímo směsi vitamínů a minerálů pro psy, kteří jsou krmeni doma připravovanou stravou. Výborným doplňkem je např. Canina Caniletten nebo
Aptus Multidog.

Vhodným doplňkem je rovněž lososový olej (obsahuje esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6, které mají pozitivní vliv nejen na stav srsti a kůže, ale celkový zdravotní stav pejska).
Doporučit mohu rovněž mořskou řasu, která je bohatá na aminokyseliny, vitamíny, minerály, stopové prvky. Posiluje imunitu.

Pokud nemáte dostatek času na přípravu krmení doma a přesto chcete, aby vaše štěně dostalo kvalitní krmení, pak doporučuji granule Canine Caviar.

Holistické granule Canine Caviar jsou v podstatě maso v sušené formě. Jsou vyrobeny z kvalitních surovin, díky patentované technoligii výroby se při šetrném zpracování neztrácejí důležité zdraví prospěšné látky, jsou vysoce stravitelné (uvádí se kolem 93%). Cena odpovídá kvalitě. Díky holistickému složení granule nejen zasytí, ale mají pozitivní vliv na celkový zdravotní stav štěňete či dospělého jedince.

Související články:


Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pozor na průjem u štěňat
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Hypoalergenní granule pro psy malých plemen