sobota 30. června 2012

Krmivo pro březí a kojící fenu

Krmivo pro březí a kojící fenu by mělo být chťově atraktivní, lehce stravitelné a vyvážené a mělo by obsahovat zvýšený podíl bílkovin, minerálů a vitamínů. V dnešní době, kdy lze zakoupit granule pro březí a kojící fenu, které obsahují přesně to, co fena v tomto náročném období potřebuje, je pro chovatele vše mnohem jednoduší.

Přesto si může chovatel klást otázky:
Kdy začít březí fenu krmit granulemi pro březí a kojící feny?
Co dělat neníli fena schopna produkovat dostatek mléka?
Kdy začít fenu opět krmit běžnou stravou?

Odpovědi na tyto otázky naleznete v následujícím článku: Krmivo pro březí a kojící fenu.

1. Čím krmit březí  fenu

Kvalitní krmivo  je nepochybně základem jak pro zdravý vývoj plodů tak zdraví feny a následně kojených štěňat.

Prvních 5 týdnů není třeba upravovat krmnou dávku ani způsob krmení. Dostačující je krmení jen 1x denně krmivem s obsahem 26% bílkovin. Zásadou je, že fena v první polovině březosti nemá přibírat na hmotnosti.

Kdy přejít z běžného krmiva pro dospělé psy na granule pro březí a kojící fenu

Druhá polovina březosti

Od 5. týdne plody rychle rostou a fena již přestává být schopna krýt potřeby intenzivně rostoucích plodů z běžné krmné dávky. Podle počtu plodů bychom měli denně zvyšovat množství předkládaného krmiva tak, aby na konci březosti krmná dávka na den byla zvýšena o 25 až 50% oproti záchovné dávce nebřezích fen. V praxi jsou tyto zvyšující se potřeby kryty navýšením denní krmné dávky o 10% každý započatý týden březosti. Tím bychom měli být schopni dosáhnout maximálního tělesného přírůstku do termínu porodu (Např. 15 kg fena má na konci březosti mít maximálně l7 až l9 kg).

Abychom dosáhli zvýšení dotace živinami a energií v krmné dávce a nezvyšovali přitom významně její objem, přecházíme v druhé polovině březosti z krmení standardního (do 26% bílkovin) na krmení pro březí a kojící feny (zátěžové psy), které obsahuje zvýšené množství bílkovin a energetické složky. Optimální pro začátek druhé poloviny březosti je krmení 2 až 3x denně krmivem s obsahem 30% bílkovin.

 od 50. dne březosti je vhodné podávat krmení již 3 až 5x denně v malých množstvích, abychom se vyhnuli zátěži zažívacího aparátu nadměrným objemem krmiva, které by mohlo vést např. ke zvracení.

Období těsně před porodem je spojeno s neklidem fen a 12 až 24 hodinovým předporodním nechutenstvím. Také vlastní porod přestože je energeticky velmi náročný je provázen nechutenstvím. Fenám se chuť ke žrádlu vrací zpravidla do l0. hodin po vypuzení posledního štěněte a jeho lůžka. Pro co nejrychlejší návrat k příjmu potravy se fenám snažíme zvýraznit chutnost jejich krmiva, například předkládáním masových vývarů nebo teplou vodou zvlhčeného krmení.

U čistokrevných fen malých plemen pozor na eklampsii neboli poporodní odvápnění. O příčinách vzniku tohoto onemocnění, příznacích, léčbě či prevenci si můžete přečíst v článku Eklampsie - Příčina, příznaky, léčba, rizika, prevence


Lze nějaké krmivo pro březí a kojící fenu doporučit?
 
Kvalitních značek na našem trhu je více. Pokud bych měla některé doporučit, pak bych jmenovala:

Arden Grange Dog Weaning/Puppy
Kvalitní velmi chutné hypoalergenní krmivo vhodné pro kojící feny a feny od 5. týdne březosti a štěňata od 2.- 8. týdne. Přizpůsobené hladiny bílkovin 32.0%, tuků, vitamínů a minerálů pro období největšího růstu štěňat a pro náročné období březích a kojících fen.Obsahuje klubní výživu a látky na podporu imunity.

First Mate High Performance
Špičkové vysoce stravitelné granule pro pro štěňata, březí a kojící feny a psy ve vysoké zátěži. Posiluje imunitní systém, pomáhá dosáhnout ideálního osvalení.Podpora kloubního systému. Bílkoviny: 32% (živočišných 73%, rostlinných 27%)

First  Mate Pacific Ocean Fish Puppy
Špičkové hypoalergenní granule pro štěňata,březí a kojící feny a psy v zátěži. Úspěšně pomáhá při léčbě kožních problémů,alergií,problémů s trávením,podporuje imunitu. Bílkoviny: 28% (87% živočišného původu - sleď, 13% rostlinného původu - brambory)

Brit Care Puppy All Breed Lamb & Rice
Hypoalergenní krmivo pro štěňata všech plemen od 4. týdne do 12. měsíce stáří. Krmivo je vhodné také pro kojící a březí feny. Vyvážené vysoce stravitelné superprémiové krmivo, respektuje speciální nároky štěňat od odstavu a nezatěžuje trávicí trakt. Proteiny 32 %


2. Čím a jak krmit kojící fenu

Pro fenu představuje laktace nutričně velmi náročné období. Během prvních 4 týdnů po porodu musí fena dostatečně jíst, aby uživila sebe a svá rychle rostoucí štěňata. Extra potřeby energie a živin nad jejím normálním příjmem jsou v závislosti na velikosti jejího vrhu a věku štěňat.

Příděl krmení musí být zvýšen postupně během prvních čtyř týdnů laktace podle toho jak fena potřebuje.
K pokrytí vyšších potřeb laktace krmení musí být předkládáno chutné, vysoce stravitelné, koncentrované v několika malých krmeních nebo ad libitum (podle libosti). Krmení musí být dostupné i v noci.
K dispozici musí být čerstvá vody - důležité pro tvorbu mléka.
Produkce mléka je ovlivněna kvantitou a kvalitou proteinů v krmení, proto by fena měla být krmena kvalitními granulemi pro březí a kojící feny.

Vrchol laktace (tři až čtyři týdny po porodu), fena potřebuje jíst něco přes čtyřnásobek její normální záchovné potřeby. Nedodává-li krmení dostatečné množství žádaných živin, fena začne vyživovat štěňata ze svých rezerv s následnou ztrátou hmotnosti a kondice.

Co dělat neníli fena schopna produkovat dostatek mléka


Není-li fena schopná produkovat dostatek mléka nebo nepřijme objem krmení, který potřebuje, potom musíme uvažovat o ranném umělém přikrmování štěňat formou podávání mléka či kaše pro štěňata, aby se feně i štěňatům dařilo (prospívali).







Kdy je možno štěňata odstavit

Odstav vrhu může být proveden postupně, poněvadž náhlá separace feny a štěňat může vést k zánětu mléčné žlázy (mastitis) u feny a ke zpomalení růstu štěňat. Většina štěňat se začíná zajímat o pevné krmení ve věku asi 3-4 týdnů, ačkoliv malá množství měkkého krmení mohou být předkládána již ve dvou týdnech.
Věk, od kterého je alternativní krmení akceptováno, závisí na velikosti vrhu a množství mléka feny, ale je jasné, že mléko feny zůstává primárním zdrojem živin do věku čtyř týdnů štěňat. Jsou-li štěňata schopná jíst, může být fena od nich oddělena na prodlužující se dobu, aby se snížila produkce mléka. Odstavení může být úplné mezi 6-8 týdnem.

3. Kdy a jak přejít z krmení pro březí a kojící feny na běžnou stravu

Během odstavu štěňat postupně omezíme krmení feny až na běžnou dávku, kterou dostávala před zabřeznutím. Ztratila-li fena kondici během kojení, podáváme ji krmení bohaté na živiny a energii do doby její dřívější kondice.

Závěr

Kvalitní krmivo pro březí a kojící feny je zcela nepochybně základem pro zdravý vývoj plodů,  zdraví feny a následně kojených štěňat.

Mohlo by vás zajímat:

Eklampsie - Příčina, příznaky, léčba, rizika, prevence
Jak a čím krmit psa. Granule versus doma připravovaná strava
Granule pro březí a kojící fenu
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Falešná březost u fen - příčiny, příznaky, rizika, léčba
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy