pondělí 4. března 2013

Močové kameny u psů - Příznaky, léčba, prevence

Močové kameny u psa
Močové kameny neboli urolity jsou poměrně častým zdravotním problémem se kterým se veterináři setkávají.

Močové kameny jsou shlukem minerálních krystalů, které vytvářejí kámen v močovém měchýři. Když je v moči příliš velké množství krystalů určitého typu, tak se spojují do větších struktur. Nachází se hlavně v močovém měchýři a močové trubici. Mohou způsobit podráždění nebo poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě vést k selhání ledvin.

Příčiny vzniku močových kamenů

1. Krmivo
Na vznik krystalů má vliv pH moči zvířete.  Psí a kočičí moč je od přírody kyselá, určitá strava ale může způsobit, že se pH moči stane zásaditým a vznikají močové kameny. Krmivo které obsahuje vysoký obsah hořčíku či fosforu může zvyšovat riziko vzniku krystalů v moči.

2. Infekce
Bakteriální infekce močového měchýře způsobuje změnu pH moči na zásaditou a způsobuje vznik krystalů.

3. Nízký příjem vody
Nízký příjem vody vytváří moč koncentrovanější a zde se pak snadno vytvářejí kameny

4. Plemeno
Některá plemena jsou k tvorbě močových kamenů náchylnější. Jedná se např o dalmatina, malého knírače, jezevčíka, bišonka, pudla, jorkšírského teriéra a buldoka.


Příznaky

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Později se objeví problémy s močením a v moči se objeví krev. Pes močí v bytě, chodí často, ale vyloučí velmi malé množství moči a navíc s krví. Podobné příznaky by měly být podnětem návštěvy veterináře.


Močové kameny
- časté močení
- ztížené močení
- obtížné a pomalé močení
- bolestivost při močení
- inkontinence
- krev v moči


Riziko

Pokud nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit do takových rozměrů, že ucpou močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a zvíře je ohroženo na životě.

Léčba

Nejprve provede veterinární lékař diagnostické testy pro určení počtu a druhu močových kamenů, zjišťuje se poškození sliznice močových cest. Nutné je vyšetření moči, krve, rentgen a ultrazvuk. Výsledky umožňují vybrat způsob léčby. Některé kameny lze odstranit rozpouštěním pomocí léků a speciálních klinických diet, u jiných je jediným řešením operace. V každém případě je pak nutná doživotní dieta.

Krmivo pro psy s onemocněním močových cest

Granule pro psy s diagnózou urolitázy způsobené struvity. Krmivo napomáhá rozpouštění struvitů a eliminuje recidivy:

Trovet ASD

Hills Canine C/D
- močové kameny, struvity (prevence i recidivy)

Hills Canine W/D
- Prevence struvitové urolitiázy u psů se sklonem k obezitě



Prevence

Neexistuje účinná metoda pro prevenci močových kamenů. Je však důležité, aby měl pes přístup k vodě a aby měl četné příležitosti k močení. Důležité je vysoce kvalitní a dobře vyvážené krmivo. Nepřekrmujte. Kameny se mnohem častěji vyskytují u zvířat obézních.

Zdroj: foto Veterinární klinika, MVDr. Lukáš Rambousek
Hills

Související články:
Sanicell - Jak zabránit dalšímu vzniku močových kamenů u psa a kočky?
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy


1 komentář:

  1. Zdravím, pokud Vás zajímá, kdy je nutné navštívit veta, je dobré znát pár příznaků viz. http://psiusmev.cz/media/mocove-kameny-u-psa nám to naštěstí pomohlo a jinak k té prevenci... je jí plno, od správného krmiva, dostupnosti vody až po medikaci...

    OdpovědětVymazat