čtvrtek 8. srpna 2013

Jak rozpoznat onemocnění štítné žlázy u psa - ztráta srsti, obezita, únava

Hypotyreóza patří mezi nejběžnější hormonální poruchy psů.

Hypotyreóza spočívá ve snížené tvorbě hormonu štítné žlázy (thyroxin). Snížená hladina těchto hormonů snižuje metabolické funkce organismu a s tím také souvisí příznaky tohoto onemocnění - obezita, únava, lenost, špatná kvalita srsti apod.

K poruchám štítné žlázy může dojít u všech plemen, zvláště náchylní jsou labradoři, dobrmani, retvíreři, jezevčíci, boxeři, greyhoundi a kokršpanělé. Z malých plemen potom westhighlandwhite teriér, jezevčík nebo yorskhirský teriér.

Příznaky

- Ztráta srsti, špatná kvalita srsti, pigmentace, strupovité léze

Optimální hladina thyroxinu je potřebná pro růst chlupů, takže v případě těžkých poruch štítné žlázy dochází ke ztrátě srsti, zejména v oblastech páteře a zadních nohou. Kožní změny jsou stejně jako v případě jiných hormonálních onemocnění symetrické po obou stranách těla. V některých případech může dojít i k úplné ztrátě ochlupení ocasu. Může také docházet ke změně barvy chlupů, hromadění černého pigmentu (acanthosis nigricans) a k lámání a infekci nehtů. Poruchy růstu srsti se projevují u 88 % postižených psů.

Onemocnění štítné žlázy bývá proto často zaměňováno za alergie (alergie na bleší kousnutí, alergie na některou složku potravy, onemocnění kůže - dermatitida.) Zásadní rozdíl je  v tom, že při hypotyreóze kůže nesvědí a tedy se nadměrně neškrábe.  

Canina Petvital Dermliquid (Skin Drops)
Canina Petvital Derm Caps (Skin Caps)

Tyto přípravky účinně pomáhají při problémech s kůží a srstí, způsobenými hormonální či metabolickou nerovnováhou, nebo alergií. Obsahují vysoce nenasycené mastné kyseliny (Omega 3 a 6) přírodního původu (olej z pupalky dvouleté a z mořských živočichů - krylu), zinek atd.

- Obezita (49 % postižených psů)

- Únava

- Snížená tělesná teplota a s ní spojená citlivost na chlad

- Časté záněty vnějšího zvukovodu

Mezi další, mnohem méně běžné příznaky patří deprese či snižování zájmu o okolí, zácpa, otoky, poruchy nervového systému a menší srážlivost krve. Některé oční problémy, např. corneal dystrophy, nejsou sice přímým následkem nízké hladiny hormonů štítné žlázy, ale spíše vedlejším efektem způsobeným vysokou hladinou cholesterolu a cirkulujího tuku, což je zapříčiněno poruchami metabolismu.


Diagnóza, léčba

K diagnóze nejčastěji dochází kolem pátého roku života, a nejsou rozdíly mezi psi a fenami.
Diagnóza je poměrně snadná, vedle klasických příznaků jsou spolehlivou diagnózou krevní testy, u kterých se sleduje hladina tyroidních hormonů.

Léčba je jednoduchá, spočívá v podávání hormonu thyroxinu v syntetické podobě (nejčastěji prodávaný pod názvem Forthyron). Za několik dní po zahájení terapie dochází k výraznému zlepšení  pacientova stavu – pes ožije, hraje si, je aktivní.


Související články:

Alergie u psa - Nejčastější otázky a odpovědi
Obezita u psů – Jak účinně redukovat váhu u psa
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?







Žádné komentáře:

Okomentovat