úterý 15. října 2013

Nejčastější parazité psů a koček

1. Škrkavky

Nejčastějším parazitem psů a koček je škrkavka. U psů parazituje škrkavka psí, u koček škrkavka kočičí. Obě jsou zcela běžně rozšířené ve vnějším prostředí a jejich vajíčka jsou velmi odolná. Ve vhodných, tj. vlhkých podmínkách, přežívají až 3 roky. Škrkavky jsou dlouhé od 6 do 18 cm, jejich tělo je na průřezu oválné a mají bělavou až nažloutlou barvu.

Škrkavka
Problémy způsobují zejména při odchovu mláďat a nebezpečné jsou i z důvodu možné nákazy člověka, hlavně dětí. Naprostá většina štěňat a koťat je infikována škrkavkami - až 90%.

Hostitel se nakazí vajíčky, ze kterých se ve střevě vylíhnou larvičky. Ty pronikají přes střevní stěnu do krve. Krví putují do jater, plic, průdušnice (tzv. enterohepatopulmonální migrace), kde působí dráždivě a nutí ke kašli. Jsou vykašlány, polknuty a opět osidlují střevo.

U mláďat mohou způsobit pneumonii, ztížené dýchání, kašel, ale zejména trávicí obtíže. Ve střevě odnímají živiny – výsledkem je apatie, zvracení, průjem, dehydratace a hubnutí. Při silné invazi škrkavek může dojít až k ucpání a následné ruptuře střeva, břicho takto postižených zvířat je zvětšené a bolestivé (škrkavkové břicho). Škrkavky dále vylučují neurotoxin ascaridin, který může způsobit křeče až ochrnutí. Při silných infekcích může dojít až k úhynu.

U dospělých psů putují larvy škrkavek přímo do různých orgánů (somatická migrace) a ve střevě se nacházejí zcela vyjímečně. U koček tato věková odolnost není tak výrazná, škrkavky tak mohou osidlovat střevo i u dospělých zvířat.

U psů se významnou měrou na přenosu uplatňuje transplacentární přenos. U fen, které mají larvy škrkavek uložené v různých orgánech, hlavně ledvinách, dochází vlivem hormonálních změn během březosti k uvolňování těchto larev do krevního oběhu. Ve 3. trimestru březosti (po 42. dnu) pronikají tyto larvy přes placenty do plodů, kde se usidlují v játrech. Po porodu pokračuje migrace do střeva a již třítýdenní štěňata mohou vylučovat vajíčka škrkavek. Po narození se uplatňuje i galaktogenní přenos, kdy se larvy škrkavek dostávají do těla štěňat kojením mléka od matky. Kombinací tohoto trasplacentárního a galaktogenního přenosu jsou infikováma všechna štěňata ve vrhu. U koček k transplacentárnímu přenosu nedochází, uplatňuje se pouze přenos galaktogenní.

Toxokaróza je významná zoonóza. Člověk se od psů a koček nakazí vylučovanými vajíčky. Vylíhlé larvy se ukládají v různých orgánech (larva migrant visceralis, LMV) - orgánová forma, zejména u dětí do věku 5 let, nebo se ukládají v očích – oční forma u starších dětí a dospělých. Na infekci člověka se více podílí Toxocara cati vzhledem k celoživotnímu vylučování vajíček, typickému kočičímu zahrabávání trusu, množství polodivokých koček a celkově menší úrovní péče věnované kočkám.

2. Měchovci

Měchovec
Významnými vnitřními parazity psů a koček, kteří se vyskytují hlavně v chovech s vyšší koncentrací zvířat, jsou měchovci. Patří sem měchovec psí (Ancylostoma caninum), měchovec kočičí (Ancylostoma tubaeformae) a měchovec liščí (Uncinaria stenocephala). Poslední jmenovaný je nejčastější zástupce měchovců psů a koček u nás.

Měchovci jsou drobnější než škrkavky, měří pouze 5 až 18 mm. Mají ale výrazně vyvinuté kousací ústrojí se zuby, kterými poškozují sliznici tenkého střeva a způsobují zde krvácení. Část larev prodělává tracheální migraci – přes střevní stěnu putuje do plic a průdušnice, kde jsou vykašlány, polknuty a opět se dostávají do střeva.

Stejně jako u škrkavek dochází ke galaktogenní infekci a u Ancylostoma caninum je možný i transplacentární přenos. Navíc jsou měchovci schopni i perkutánní infekce (přes kůži), kdy může dojít k alergické reakci, dráždění a poškozování kůže.

Klinické příznaky infekce měchovci závisí na postiženém orgánu a na množství parazitů. Nebezpečná je hlavně galaktogenní infekce mláďat, kdy může dojít k jejich úhynům, i když matka je zcela v pořádku. Dále je to apatie, průjem s čerstvou, nenatrávenou krví, anémie, vyhublost a dehydratace. Změny na kůži se projevují hlavně na končetinách, hrudi a spodině břicha. Pozorujeme zarudnutí, ztrátu srsti, polštářky jsou zarudlé a bolestivé, drápy se deformují a praskají.

Měchovci představují nebezpečí i pro člověka. Pronikají kůží, nejčastěji na chodidlech, kde způsobují zarudlé, silně svědivé léze – symptom larva migrans cutanea (LMC).

Trichinelóza

Infekce svalovcem stočeným (Trichinella spiralis), případně dalšími druhy svalovců, není pro masožravce příliš patogenní. Psi jsou odolnější než kočky. Infekce je velmi nebezpečná pro člověka, kde je v případě nakažení možné až úmrtí. U nás byla vypracována velmi účinná opatření na ochranu zvířat a lidí, proto už nebyla několik desítek let u člověka zjištěna.

K nakažení dochází pozřením masa s larvami trichinel – střevní fáze, larvy následně pronikají do krevního oběhu – krevní fáze a krví se dostávají do svalů, kde se stočí a vytvoří cysty – svalová fáze.

Psi a kočky by se mohli nakazit syrovým masem neznámého původu, zvláště z divokých prasat, která nebyla veterinárně prohlídnuta. Larvy svalovců jsou zničeny důkladným vařením.

3. Tasemnice

Tasemnice
Nejběžnější tasemnicí psů a koček je tasemnice psí (Dipylidium caninum), která je přenosná i na člověka, tasemnice liščí (Echinococcus multilocuralis), měchožil zhoubný (Echinococcus granulosus) a různé tasemnice rodu Taenia.


Tasemnice mají dlouhé a ploché tělo složené z mnoha článků. Délka těla je podle druhu tasemnice od několika cm až po 5 m, záleží také na počtu tělních článků. Na předním konci těla se nachází hlavička s háčky a přísavkami, které slouží k přichycení na střevní stěnu. Zadní články, které obsahují zralá vajíčka, se oddělují a samostatně nebo s výkaly odcházejí z těla ven (bílo-růžové články velikosti cca 3 x 9 mm). K dokončení svého vývoje tasemnice potřebují jednoho nebo dva mezihostitele (např. blecha, různí savci, člověk).

Proč chránit psa a kočku proti blechám a klíšťatům? Rizika, nemoci, prevence, řešení

Mezihostitelem tasemnice psí je blecha. Kočka nebo pes se nakazí pozřením této infikované blechy. Člověk se nakazí pozřením larválního stádia (např. náhodně s jídlem, při mazlení se zvířetem – pes či kočka člověka olizují). Pro dospělé psy a kočky nepředstavuje infekce touto tasemnicí vážnější zdravotní nebezpečí, riziko spočívá spíše v možném nakažení člověka. Ve střevě člověka se vyvine z larvy dospělá tasemnice, která produkuje vajíčka. Onemocnění se projevuje bolestmi břicha, zvracením a průjmem.

Tasemnice liščí a měchožil zhoubný jsou dalšími významnými tasemnicemi parazitujícími ve střevech koček a psů. Larvální stádia těchto tasemnic se usidlují v mnoha orgánech zvířat i člověka, jež se nakazili pozřením vajíček. U člověka se larva usídlí v různých orgánech (nejčastěji v játrech, plicích nebo mozku) a vytváří cystu, která může připomínat růst nádoru. Psi a kočky se nejčastěji nakazí pozřením hlodavců, kteří jsou mezihostiteli těchto tasemnic.

Rovněž pozřením infikovaných myší, potkanů a syrového masa se mohou psi a kočky nakazit dalšími tasemnicemi rodu Taenia.

Související články:

Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Obojek proti klíšťatům a blechám nebo spot on pipeta?
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky









pondělí 7. října 2013

Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba

Akutní průjem se projevuje rychlým nástupem a krátkým trváním (méně než 3 týdny). Stolice bývá řídká až vodová a může se v ní objevit i krev.

Průjem je důležitým příznakem onemocnění střev a je způsoben zvýšeným obsahem vody ve stolici.

Největším rizikem průjmů jsou extrémní ztráty vody, které mohou vést až k dehydrataci, elektrolytické nerovnováze a porušení acidobazické rovnováhy. Pozor hlavně na průjem u koťat. K dehydrataci dochází velmi rychle. Při akutním průjmu pomůže Humican.

Příčiny

1. Dietetická chyba - zkrmení zkaženého krmiva, přežrání, náhlá změna krmiva, vysoký podíl bílkovin nebo tuků v krmivu, nesnášenlivost mléka apod. Dietická chyba bývá nejčastější příčinou průjmů a to jak u koček tak i u psů.
   
2.Infekce

3. Bakterie (salmonella, clostridium, campylobacter, escherichia atd.) Mohou se nacházet ve vodě nebo v tepelně neupraveném mase, nebo ve výkalech, které zvíře pozře.

4. Viry (parvoviróza = panleukopenie, kočičí koronaviróza, FIP, FeLV, torovirus). Jde o velmi závažná onemocnění, která se projevují průjmem a celkovým zhoršením zdravotního stavu.

5. Plísně obvykle způsobují chronický průjem, ale vyjímečně se může objevit i akutní.
   
6. Parazité (škrkavky, tasemnice) bývají také častou příčinou průjmů. Dospělí parazité nemusí být ve stolici vidět.
   
7. Léky a jedy (aspirin, kortikoidy, antibiotika, digoxin, insekticidy, hnojiva, těžké kovy,...) mohou způsobovat průjem buď přímo drážděním střevní sliznice, nebo porušením normální střevní mikroflóry.
   
8. Intususcepce - střevo se navléká samo na sebe
   
9. Alergie = intolerance některé složky běžné potravy
   
10. Ucpání střeva - většinou se projeví spíš zvracením, občas může být v počátcích doprovázeno i průjmem
   
11. Onemocnění jater nebo ledvin - v tomto případě bývá průjem krvavý a každopádně není jediným příznakem onemocnění.

12. Zánět pankreatu
   
13. Hemoragická gastroenteritida je onemocnění neznámého původu. Projevuje se náhlým nástupem krvavého průjmu.
   
14. Nádory zažívacího traktu nebo jiných břišních orgánů se mohou projevit náhlým průjmem. Ten však nemizí, stává se chronickým.


Na co si dát pozor

- Řídká vodnatá stolice trvající déle než 1 den
- Změna barvy stolice
- Krev ve stolici
- Menší chuť k jídlu
- Zvracení
- Deprese, apatie
- Horečka

Akutní průjem nemusí být vždy závažný. Pokud kočka nezvrací, má chuť k jídlu, hraje si, nemusí se jednat o nic závažného.

Léčba

- hladovka po dobu 12-24 hodin
- následně změna na lehce stravitelnou stravu (granule např. veterinární dieta Hills Feline I/D vhodná při onemocnění zažívacího traktu nebo lehce stravitelné vařené krmení)
- střevní protektiva a adsorbencia
- vždy dostatek čerstvé vody

Závěr

Pozorujte celkový stav vaší kočky - chuť k jídlu, celkovou aktivitu, zhoršování příznaků, nástup zvracení.
Pokud máte jakékoliv pochybnosti, poraťe se se svým veterinářem.


Související články:
Humican - účinná pomoc při průjmech, v rekonvalescenci či podpoře imunity u zvířat
Onemocnění jater u psů a koček - Příznaky, příčiny, léčba
Proč kočky nechodí na svůj záchod - Jak postupovat při řešení tohoto problému
Nejčastější parazité psů a koček
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?