středa 20. listopadu 2013

Jak pečovat o kočku s onemocněním ledvin

Selhání ledvin u koček
Jak pečovat o kočku s onemocněním ledvin? Pokud bylo vaši kočce diagnostikováno selhání ledvin, dbejte na dodržování doporučení veterináře. Léčba chronického selhání ledvin je komplexní a  náročná. Doživotní podávání speciální diety s nízkým obsahem bílkovin, soli a fosforu je zcela zásadní.  Příznaky onemocnění se objevují až tehdy, když už byly nevratně poškozeny 3/4 funkčních jednotek ledvin. Poškozená část ledvin již není schopna regenerace.


Při ledvinovém selhání se v podstatě jedná o otravu vlastními zplodinami. Funkcí ledvin je čištění krve od odpadních látek. Při poškození ledvin dochází k hromadění odpadních látek v těle kočky.

Chronické selhání ledvin je stav, kdy jsou ledviny z 80% poškozené a zbylých 20% nestačí odstraňovat odpadní látky z těla. U chronického selhání  je poškození menší než u akutního selhání ledvin, takže ledviny fungují aspoň z části. U chronického ledvinného selhání se příznaky objevují postupně, protože hladina zplodin narůstá pomalu.

Chronické selhání ledvin se vyskytuje více u koček než u psů, protože kočky jsou původně pouštní zvířata, která málo pijí a jejich moč je přirozeně koncentrovaná. Pokud jsou navíc krmeny suchým nekvalitními granulemi s vysokým obsahem nestravitelných látek, dochází velmi rychle k tvorbě močových kamenů a písku, který poškozuje močové ústrojí. Proto kočky krmte kvalitním krmivem, jež obsahuje snadno stravitelné bílkoviny a nízký obsah nestravitelných látek (tzv. popel) a zároveň vytváří kyselou moč (většina močových kamenů se tvoří v moči zásadité). Pokud zvíře málo pije, zátěž ledvin se zhoršuje, protože moč je koncentrovanější.

Příznaky

Kočka s akutním selháním ledvin nemá chuť k jídlu, hubne, zvrací, je bez energie, má průjem (často i s krví). Typickým přiznakem je bolestivost a zápach z dutiny ústní. Kočka hodně pije, ale nemočí vůbec nebo velmi málo. Bez pomoci veterináře by zvíře během několika dnů upadlo do kómatu a uhynulo.

U chronického selhání ledvin zvíře více pije a močí, hubne, přidává se i průjem a občasné zvracení. Srst je hrubá, matná a lámavá. Objevuje se páchnoucí zánět dásní, někdy i zmatené chování. Kočka je zimomřivý, velmi často spí a je unavená.V pokročilejších stádiích se dostavují nepříznivé účinky toxického působení metabolitů na ostatní tkáně organismu (zvracení, slinotok, průjmy). Sliznice bývají bledé z důvodu chudokrevnosti. Pokud se zdravotní stav neřeší, onemocnění se postupně zhoršuje, až se ledviny zcela vyčerpají. Následně se objeví příznaky akutního selhání ledvin a smrt.

Příčiny chronického nebo akutního selhání ledvin u koček

Onemocnění ledvin se častěji objevuje u starších zvířat, ale může se objevit i u mladého zvířete. U mladých zvířat se může jednat o vrozenu nedostatečnoust. Dědičné vady jsou typické především pro dlouhosrstá plemena.

Mezi další příčiny patří infekce, otravy (léky, jedy, bakteriální toxiny) nebo ucpání močových cest kameny.

Dalšími příčinami jsou chybné reakce imunitního systému a chronické zánětlivé procesy. Může se jednat o samostatnou diagnózu nebo o komplikaci jiné nemoci. Například těžká infekce nebo septický stav může vrcholit selháním ledvin. K akutnímu selhání ledvin může také dojít ve stáří v důsledku jejich přirozeného opotřebování.

Příčiny chronického selhání ledvin jsou stejné jako u akutního, pouze poškození je menší, a tak ledviny fungují aspoň z části. Je důležité upozornit, že u chronického selhání se příznaky objevují postupně, protože hladina zplodin narůstá pomalu.

Stanovení diagnózy
Léčba

Kočka - ledvina
Veterinář provede vyšetření moči a krve.

Pokud se potvrdí diagnóza onemocnění ledvin, je potřeba dodržovat dietní opatření, léky, popřípadě nasadit infuzní terapii.







 Jak pečovat o kočku s chronickým / akutním selháním ledvin

Základem je dostatečný přístup k čerstvé vodě, podávání léků dle doporučení veterináře a důsledné krmení pouze speciálním krmivem.

Krmivo pro kočky s onemocněním ledvin např. Hills Feline K/D koupíte přímo u veterináře nebo ve specializovaných obchodech a e-shopech.  Toto krmení obsahuje nízký obsah vysoce kvalitních bílkovin, nízký obsah fosforu a sodíku, tak aby byly ledviny zatěžovány co nejméně.

Účelem diety je snížit zatížení ledvin, usnadnit jim jejich funkci v organismu – hospodaření s vodou a vylučování odpadních látek z těla. Dietu postupně přidávejte k současnému krmivu, na které je vaše zvíře zvyklé, postupně zvyšujte podíl diety až ji nakonec budete krmit samotnou.


Prevence

Prevence oddálí výskyt ledvinného selhání, zpomalí progresi tohoto onemocnění a prodlouží věk vaši kočky.

- Chemikálie či léky, které by mohla nedopatřením kočka pozřít mějte pod dozorem (nemrznoucí kapaliny, jedy na krysy, přípravky na ochranu rostlin, zbytky antibiotik atd.)

- Paradentóza ledviny prokazatelně poškozuje. Choďte se zvířetem na pravidelné kontroly a odstraňování zubního kamene. Výborně se osvědčil přípravek na odstranění zubního kamene PlaqueOff.

- U starších zvířat měřte jednou za měsíc spotřebu vody. Jestliže kočka vypije více než 50 ml na každý kilogram hmotnosti, je nutné vyhledat veterináře.

- Používejte jen kvalitní, vysoce stravitelná krmiva.

- Důležitý je také neustálý přístup k čerstvé vodě.

Zdroj:
PETMD, Kidney Failure (Long-Term) in Dogs
HEALTHY PETS, Canine Kidney Failure: Causes, Treatment and Prevention


Související články:

Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin
Močové kameny u koček - příznaky, rizika, léčba, prevence