úterý 3. prosince 2013

Kokosový olej - zázračná potravina třetího tisíciletí

Ne nadarmo bývá kokosový olej označován jako zázračná potravina třetího tisíciletí.  Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Podporuje imunitu, metabolismus, zlepšuje funkci štítné žľázy, napomáha diabetikům, ničí víry (HIV, herpes, chřipka, nachlazení...) a má pozitivní vliv na srdeční činnost. Účinně pomáhá při snižování nadváhy a v neposlední řadě pečuje o pokožku - léčba akné, redukce vrásek, ekzém a pod. (Vhodné i pro malé děti).  Kokosový olej je nejzdravějším tukem vůbec. Naučte se ho používat!

Proč je kokosový olej nazýván produktem třetího tisíciletí?

Odpověď se skrývá v jeho složení. 50% obsahu z kokosového oleje tvoří tuk, který se nazývá laurová kyselina (lauric acid). Tělo tento typ tuku dokáže okamžitě přeměnit na různé další kyseliny, které dokážou ničit bakterie a viry. Žádná jiná potravina na světě neobsahuje víc kyseliny laurové než kokosový olej.

Kokosový olej obsahuje tuky se středně dlouhým řetězcem (MTC), které jsou pro zdraví mimořádně prospěšné. Jsou dokonce zdravější než tuky s dlouhým řetězcem, které obsahuje např. zelenina. Je to zapříčiněno tím, že tuky se středně dlouhým řetězcem se snázeji dostanou do buňky, která potřebuje další speciální enzymy na jejich zpracování a efektivní využívání. Kromě toho se snázeji tráví a játra je dokáží ihned přeměnit na zdroje energie (neukládá se do tuků jako např. cukry). Stimulují metabolizmus a pomáhají při snižovaní váhy (pokud je potřeba).

Jak se vyrábí kokosový olej

Kokosový olej pochází z kokosové palmy, botanickým názvem kokosovníku ořechoplodého. Je vysoce ceněný pro své hojivé vlastnosti a znám jako jedna z nejzdravějších potravin.

Samotný olej (tuk) se vyrábí z bílé dužiny kokosových ořechů, které jsou domorodci ručně sbírány v palmových hájích. Dužina se oddělí od tuhé slupky a drtí, z ní se pak lisuje exotický kokosový olej s nezaměnitelnou vůní.

Nejpřirozenější metodou výroby kokosového tuku je lisování za studena, takto vyrobené oleje se pak označují jako panenské. Tato výroba je velmi šetrná, získáme menší množství oleje, zato kvalita je na té nejvyšší úrovni. Opravdu kvalitní panenské oleje neprocházejí vysokými teplotami při samotné výrobě a ani při jakékoli další manipulaci. Panenský kokosový olej se zásadně vyrábí bez syntetických prostředků, jedná se o čistý přírodní produkt.

Všestranné využití kokosového oleje

Použití kokosového oleje je až neskutečně univerzální a účinky přímo zázračné - v kuchyni, v domácí lékárničce, mezi kosmetickými produkty a také v péči o chrup.

Kokosový tuk je vynikajícím pomocníkem při dietách

Olej a dieta? Ano! U kokosového oleje opravdu platí, že jej bez obav použijeme k jemnému dochucení pokrmů a k úpravě životosprávy. Kokosový olej je znám tím, že se delší dobu tráví a energii uvolňuje postupně, v těle se neusazuje (rozkládá se na glukózu), má méně kalorií než běžné tuky, nezatěžuje štítnou žlázu, neobsahuje cholesterol, upravuje střevní mikroflóru a podporuje metabolismus. Kokosový olej má silně zasycovací schopnost, typickou vůni a chuť, jako potravina je nenahraditelný. Za studena lisovaný kokosový olej si uchová řadu vitamínů (A, C, E) a tělu prospěšné mastné nasycené kyseliny, kterých obsahuje celých 85 %.

Při redukčních dietách konzumujte přibližně 3-4 kávové lžíce denně. Rozdělte si to do několika denních dávek.


Zázračné účinky kokosového oleje

1. Kokosový olej - přírodní antibiotikum, léčba kvasinek a kandidózy, akné, ekzém, vyrážky,..

Kokosový tuk (olej) obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové s antibakteriálními vlastnostmi a kyseliny kaprylové s antivirovým působením. Cenný obsah s dalšími vzácnými kyselinami (kyselinou kaprinovou nebo myristovou) dělá z kokosového oleje velmi účinné přírodní antibiotikum. Kokosový olej pomáhá při léčbě bakterií, kvasinek a nepříjemné kandidózy. Vhodné je vnitřní užívání po lžičkách a také vnější potírání postižených míst. Kokosový olej pomáhá při hojení vyrážek, jizev, akné či ekzémů. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, díky čemuž zpomaluje stárnutí buněk. Dále působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině.

Nedávné výzkumy pak ukazují, že kokosový olej může být možným pomocníkem při léčbě Alzheimerovy choroby. U pacientů, kteří kokosový olej pravidelně užívali, se už po několika týdnech projevilo výrazné zlepšení.

2. Kokosový olej k vaření a pečení

Kokosový olej se vyznačuje dlouhodobou trvanlivostí a tepelnou stálostí až do 200 °C. Díky nasyceným mastným kyselinám lze kokosový olej užívat ve studené i teplé kuchyni, hodí se na vaření, pečení i smažení (nepřepaluje se). Dodává pokrmům jedinečnou exotickou vůni a originální chuť. Nejlépe doplní ostré orientální a asijské pokrmy.

V teplé kuchyni se hodí zejména k masu, zelenině, pečeným bramborám a grilovaným pokrmům, ve studené kuchyni se užívá k dochucení salátů, pomazánek či jen tak k mazání na chleba. Hodí se k pečení moučníků, přípravě palačinek, dochucení sladkých dezertů, pohárů a obilné kaše. Kokosový olej v kuchyni nahradí jakýkoliv jiný běžně užívaný tuk.

3. Péče o pokožku

Jemný a voňavý kokosový olej poskytne vaší pokožkce tu nejlepší možnou péči, zpomaluje stárnutí a omezuje tvorbu vrásek. Skvěle nahradí tělové mléko, krásně se vstřebá a nezanechá mastný film. Kokosový tuk zvláční sušší pokožku, zklidní pleť citlivou, vyřeší potíže s alergickými reakcemi, ekzémy, akné a popraskanou kůží (paty, lokty). Kokosový olej užijeme jako odličovadlo, k thajským a havajským masážím, k praktikám indické ajurvédy, ke zklidnění pokožky po opalování, k regeneraci kůže spálené a jeho vlastnosti uvítáme ho i po holení. Dá se použít jako přírodní lubrikační gel, k péči o rozpraskané bradavky při kojení a jako prevence strií.

Aplikujte na pokožku dle potřeby. Kojící matky mohou přidávat 1-2 lžičky oleje do jídelníčku, např. do ovocných salátů, pro zlepšení kvallity mateřského mléka.

Kokosový olej léčí akné

Kdybyste měli na výběr, jak se zbavit akné, vybrali byste si nanoampule plněné kyselinou laurovou, které se aplikují zlatými nanočásticemi přímo do blány problematické bakterie akné? Nebo byste si zvolili kokosový olej a nechali pracovat přírodu?

4. Péče o vlasy

Při péči o vlasy je kokosový olej ceněn hlavně v Asii. Působí velmi regeneračně na suché konečky vlasů, zmírňuje jejich lámání a vypadávání, odstraňuje potíže s lupy, dodává vlasům lesk a vyživuje vlasovou pokožku. Pro vlasy poškozené a třepivé bude vlasový zábal z kokosového oleje pravým elixírem! Jak na to? Kokosový olej nahřejeme, asi lžíci vetřeme do vlhkých vlasů a necháme půl hodiny působit. Poté vlasy myjeme běžným způsobem.

5. Přírodní bělení zubů kokosovým olejem

Zní to nevěrohodně, ale kokosový olej opravdu vybělí přírodní cestou vaše zuby. Po klasickém čištění zubů naneseme na kartáček trochu oleje a zuby 2 -3 minuty třeme. Po pár týdnech budou zuby o poznání bělejší. Plusem navíc je omezení aft v ústech, zamezení tvorby zubního kazu a zklidnění podrážděných dásní.

6. Kokosový tuk pro domácí mazlíčky

I domácí mazlíčci ocení vlastnosti kokosového oleje. Je tou pravou volbou pro promazání tlapek po zimní procházce, kdy tlapky zvířat velmi trpí chladem a působením posypové soli. Vnitřní užívání kokosového tuku prospěje imunitě, zlepší kvalitu srsti a vyživí klouby.


TIP:

Do hrnku s teplým mlékem přidejte jednu lžičku kokosového oleje. Získáte tak lahodný nápoj, který vás nadlouho zasytí, dodá potřebné vitamíny a vnitřně prohřeje. Ideální vstup do zimního chladného rána.


Související články:
Hyalutidin - účinná kloubní výživa pro pro člověka, koně i psa